Kek Coklat Berhantu
Kek Coklat Berhantu

Resepi Kek Coklat Berhantu – Assalamu’alaikum berjumpa bersama kami dari resepikeksedap.com yang sentiasa berkonsi pelbagai macam jenis resepi kek sedap dan resepi kek terkini. Kali ini kami kembali lagi nak kongsikan salah satu jenis resepi kek sedap ialah resepi kek coklat berhantu simple dan sedap. Dari namanya sahaja resepi kek coklat berhantu ini sangat pelik dan menyeramkan karena ada kata “berhantu”. Akan tetapi itu hanya kiasan saja kerana resepi kek coklat berhantu azlina ina ini memiliki warna yang gelap dan gelap pun identik dengan adanya berhantu dan sangat menyeramkan. Jadi itu alasan kenapa dikatakan Resepi coklat berhantu ini.

Kek Coklat Berhantu Azlina Ina
Kek Coklat Berhantu Azlina Ina

Meski Begitu resepi kek yang satu ini menjadi salah satu kek yang menjadi kegemaran di khalayak ramai dan kek coklat berhantu ini juga sangat lah banyak dijual di kedai-kedai kek di Malaysia. Selain itu, kek coklat berhantu ni juga dijual dengan harganya yang bisa kita kata mahal. Akan tetapi ini tidak hairan kerana kek yang satu ini sangat lah sedap dan lazat hal itu yang boleh jadi harga kek coklat berhantu ini mahal.

Kek Coklat Berhantu
Kek Coklat Berhantu

Resepi Kek Coklat berhantu azlina ina ini banyak sekali yang mencarinya. Hal ini pun yang membuat kami mengkongsikan resepi kek coklat berhantu yang satu ini. Resepi kek coklat berhantu ini bisa anda variasikan menjadi resepi kek coklat cheese berhantu, resepi kek coklat lava berhantu, ataupun mengombinasikan menjadi resepi kek coklat cheese lava berhantu. Kami sarankan anda semua untuk mencuba resepi kek coklat berhantu simple yang satu ini kerana resepi kek coklat berhantu ini simple dan memiliki rasa yang sangat lazat atau pun sedap. Kami menjamin bahawa tiada penyesalan jika anda mencuba membuat resepi kek coklat berhantu simple ini. Asalkan anda follow resepi kek coklat berhantu step by step yang sudah kami kongsikan dibawah ini. Sila rujuk kepada resepi kek coklat berhantu azlina ina simple dibawah ini dari resepi kek sedap.

Resepi Kek Coklat Berhantu Azlina Ina Simple

Bahan-bahan resepi kek coklat berhantu azlina ina :

  1. 1/2 sudu teh baking powder
  2. 1 cawan susu cair / fresh milk / UHT Whipping Cream
  3. 1/2 sudu teh soda
  4. 1 cawan minyak jagung / minyak masak
  5. 1 cawan susu pekat manis
  6. 1 cawan gula halus / gula castor
  7. 1/4 sudu teh garam
  8. 2 biji telur Gred A
  9. 1 cawan tepung gandum
  10. 1 cawan serbuk koko

Cara Membuat Resepi Kek Coklat Berhantu Azlina Ina :

  1. Telur di pukul dengan wisk. Ketepikan
  2. Satukan semua bahan kering dan ayak. Ketepikan
  3. Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus ke dalam periuk dan masak atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut.
  4. Kemudian masukkan telur yang telah di pukul terlebih dahulu dan masak sebentar atas api yang sangat perlahan. Sekejap aje..
  5. Akhir sekali masukkan campuran tepung yang telah di ayak
  6. Masak sebentar sambil di kacau rata dengan api yang sagat perlahan. Sekejap aje…
    tutup api.
  7. Sediakan bekas aluminium atau bekas yang tahan untuk di kukus ~ ( jika kek di kukus ) atau sediakan loyang ~ jika kek di bakar
  8. Susun bekal aluminium dalam kukus
  9. Tuangkan adunan 1/2 daripada bekas
  10. Kukus dalam kukusan yang telah didih airnya selama 30 ~ 45 minit atau sehingga masak
  11. Jika bakar, gunakan suhu 170C. Bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna
  12. Sementara kita tunggu kek kita masak, kita sediakan krim cheese

Bahan-Bahan Cream Cheese :

  1. 250 gm Cheese
  2. 500 ml UHT Whipping Cream
  3. 1 sudu teh pes lemon
  4. 3 sudu besar susu pekat manis

Cara Penyediaan Cream Cheese :

  1. Satukan cheese dan susu pekat manis dan putar hingga adunan lembut dan sebati
  2. Masukkan UHT Whipping Cream dan putar hingga kental.
  3. Pastikan jangan terlebih pukul kerana UHT Whipping cream akan mencair jika terlebih pukul.

Bahan-bahan Coklat Lava :

  1. 250 gm coklat masakkan gelap
  2. 1 sudu besar paste Hazelnut
  3. 1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu
  4. 1 sudu teh esen vanilla
  5. 250 ml UHT Whipping Cream

Cara Penyediaan Coklat Lava :

  1. Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk
  2. Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk.
  3. Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan
  4. Biarkan coklat mencair
  5. Tambahkan esen vanilla dan gaul rata
  6. Biarkan sejuk
  7. Kek yang telah masak di biarkan sehingga sejuk sepenuhnya
  8. Potong kek kepada 2 kepingan ( jika nak buat cheese di tengah )
  9. Ambil sedikit cheese ( dalam 2 sudu besar) dan campurkan dengan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan letakkan dalam piping bag untuk hiasan atas kek.
  10. Kek yang telah di potong di letakkan cheese
  11. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek di atas cheese
  12. Ratakan cheese di atasnya
  13. Simpan sebentar dalam peti ais hingga cheese keras sedikit
  14. Bila cheese dah keras, tuangkan coklat leleh
  15. Hiaskan atas kek dengan corak pilihan dengan menggunakan cheese coklat yang di letakkan dalam piping bag tadi.
  16. Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair
  17. Simpan dalam peti ais sebentar hingga coklatnya keras sedikit
  18. Sedia di nikmati

Nah itu tadi resepi kek coklat berhantu azlina ina sedap dan simple tentunya. Sangat mudah bukan ? Jika anda semua sudah pandai membuat kek coklat berhantu azlina ina ni jangan lupa kongsikan pada kawan-kawan maupun sanak saudara anda semua. Sekian dan Terima Kasih.

SHARE
Next articleResepi Kek Cheese Kukus Sukatan Cawan
Web perkongsian aneka resepi kek malaysia yang sedap dan simple

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here