Resepi Kek Gulung Pelangi Sukatan Cawan

Kek Gulung Pelangi

Kek Gulung Pelangi

Resepi Kek Gulung Pelangi – Ya Assalamu’alaikum berjumpa kembal bersama kami setelah kami semalam berkongsi resepi kek gulung dan kali ini pun sama seperti semalam kami nak kongsikan lagi resepi kek gulung akan tetapi kali ini ada yang berbeza. Pada waktu ini nak kongsikan resepi kek gulung pelangi sukatan cawan. Resepi kek gulung pelangi sukatan cawan ini adalah salah satu varian resepi kek gulung sukatan cawan. Tapi tak apa kami akan tetap kongsikan resepi kek gulung pelangi sukatan cawan ini kepada anda semua. Kami kongsikan resepi kek gulung pelangi ini sebenernya disuruh oleh bunda jadi kami nak kongsikan resepi kek gulung pelangi. Ini adalah kerana ibu kami semalam habis untuk membuat resepi kek gulung pelangi jadi ibu kami yang ingin kami berkongsi resepi kek gulung pelangi sukatan cawan ini kepada anda semua.

Resepi kek gulung pelangi sukatan cawan inilah sebenarnya cara-cara membuat ia sangat mudah, jadi perbezaan dengan resepi kek gulung sukatan cawan ialah pada warna . Jika resepi kek gulung mudah yang mempunyai hanya warna satu sahaja. Jika resepi kek gulung pelangi mempunyai pelbagai macam warna seperti pelangi. Jadi resepi kek gulung pelangi sukatan cawan ini lebih cantik daripada resepi kek gulung sukatan cawan yang sudah kami kongsikan semalam kepada anda semua.

Kek Gulung Pelangi Sukatan Cawan
Kek Gulung Pelangi Sukatan Cawan

Resepi Kek Gulung pelangi sukatan cawan ini sangat sesuai pada masa hari raya datang atau pun apabila ada perjumpaan dengan keluarga besar. Kerana resepi kek gulung pelangi ini sangat lah mudah untuk dicoba jadi kami sarankan kepada anda untuk mencuba resipi ini di rumah untuk perjumpaan dengan keluarga besar. Bagi anda yang sudah tak sabar lagi dengan resepi kek gulung pelangi sukatan cawan ini tak perlu risau kerana kami sudah sediakan resepi kek gulung sukatan cawan dibawah ini. Tak perlung buang – buang masa lagi sila rujuk resepi kek gulung pelangi sukatan cawan dibawah ini.

Resepi Kek Gulung Pelangi Sukatan Cawan

Bahan-Bahan Yand Diguakan Kek Gulung Pelangi :

 1. 1 sudu teh esen vanila
 2. sedikit garam
 3. 200 gram gula
 4. 200 gram tepung gandum
 5. 150 ml minyak masak
 6. 1 sudu makan Ovalete yg halal tau
 7. 6 butir telur
 8. Santan kara 60 ml

Cara Penyediaan Resepi Kek Gulung Pelangi :

 1. Telur, Ovalet gula vanila garam mix dengan kecepatan tinggi sampai mengembang
 2. Setelah bahan pertama mengembang masukan Tepung sedikit demi sedikit sambil di mix kecepatan sedang dan sambil di kacau hingga 10minit lalu matikan mixer dan masukan minyak beserta santan kara (jangan di mixser) cukup kacau guna spatula sahaja.
 3. Adonan di bagi 6 bahagian berikan pewarna ( setiap bahagian/adunan 250 gram sahaja)
  1.Ungu
  2.Biru
  3.Hijau
  4.Kuning
  5.Orange
  6.Merah
 4. Kukus adunan ikut no urutan. Setiap 1 lapisan 10 menit ngukusnya setelah itu tuang dengan adonan warna lain dan seterusnya sampai selesai siap.

Bagaimana mudah bukan tuk buat kek gulung pelangi diatas ? Jika anda semua ikuti semua step by stepnya anda mendapatkan hasilnya sangat canti dan lezat tentunya. Sampai berjumpa lagi di Resepi selanjutnya. Jangan lupa tinggalkan komentar ya. Thank’s