Kek Lumut Cheese Kukus
Kek Lumut Cheese Kukus

Resepi Kek Lumut Cheese – Assalamu’alaikum akak semua, berjumpa kembali bersama kami di resepi kek sedap yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi kek sedap dan resepi kek terkini. Pada masa ini kami nak kongsikan resepi kek kukus lagi kepada awak semua. Yang nak kami kongsikan resepi kali ni ialah resepi kek lumut cheese kukus sukatan cawan. Resepi kek lumut cheese ini salah satu resepi yang tak asing lagi ditelinga akak semua. Ini disebabkan kerana resepi kek lumut cheese kukus ini sudah banyak dikongsikan di google. Tapi meski seperti itu kami kan tetap kongsikan resepi kek lumut cheese kukus ini kepada akak-akak semua. Resepi kek lumut cheese kukus ini memang sudah sangat banyak digemari di khalayak ramai Malaysia baik mulai anak-anak hingga orang dewasa. Jadi tak hairan lah bila resepi kek lumut cheese kukus ini banyak yang mencari resepi kek lumut cheese kukus di google.

Kek Lumut Cheese
Kek Lumut Cheese

Resepi kek lumut cheese ini pada dasarnya sangat lah sesuai disajikan pada masa hari raya tiba ataupun pada masa kumpul family. Akak nak coba buat resepi kek lumut cheese kukus pada masa-masa itu kerana sangat lah sesuai. Kerana bunda kami selalu sajikan kek lumut cheese kukus pada masa hari raya tiba. Kek lumut cheese kukus ini sangat lah mudah tuk dibuatnya kerana resepi kek lumut cheese kukus ini sangat simple dan bahan-bahannya pun sangat mudah tuk dicari dikedai-kedai. Kek lumut cheese ini ialah gabungan cheese dan daun pandan. Warna green pada kek ini berasal dari daun pandan yang mirip seperti lumut yang memiliki warna green. Bagi akak yang sudah tak sabar dengan resepi kek lumut cheese kukus sukatan cawan ni tak perlu risau kerana kami sudah sediakan resepi kek lumut cheese meleleh dan resepi kek lumut cheese sarawak dibawah ini. Tak perlu buang-buang masa lagi sila rujuk resepi kek lumut cheese kukus sukatan cawan dibawah ini.

Resepi Kek Lumut Cheese Kukus 

Bahan-bahan Yang digunakan :

  1. 1/4 cawan susu pekat manis
  2. 3/4 cawan gula halus
  3. 1 sk esen vanilla
  4. pewarna hijau secukupnya
  5. 4 sudu besar seri kaya
  6. 1 cawan tepung gandum – diayak
  7. 250 g mentega
  8. 1 cawan horlicks
  9. 4 biji telur A

Cara Membuat Kek Lumut Cheese Kukus :

  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering).

Nah itu tadi resepi kek lumut cheese kukus sukatan cawan yang sudah kami kongsikan kepada akak-akak semua. Resepi kek lumut cheese kukus ni nak dapat boleh hasil yang lazat, akak semua harus ikuti semua resepi kek lumut cheese kukus sukatan cawan yang telah kami kongsikan diatas. Sampai jumpa lagi di resepi kek sedap selanjutnya. Thank’s

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here