Kek Red Velvet Kukus
Kek Red Velvet Kukus

Resepi Kek Red Velvet Kukus –  Berjumpa lagi bersama kami di resepi kek sedap yang senantisa berkongsi macam-macam resepi kek sedap dan terkini. Semalam kami sudah kongsikan resepi kek milo kukus sukatan cawan kali ini kami nak kongsikan resepi kek kukus lagi akan tetapi kami nak kongsikan varian yang lainnya ialah resepi kek red velvet kukus sukatan cawan. Resepi kek red velvet mudah ini sangat banyak kawan kami yang recommend dan kongsikan resepi kek red velvet kukus mudah ini. Ini adalah disebabkan oleh banyak kawan kami yang ingin tahu resepi ini jadi kami kongsikan resepi kek red velvet kukus sukatan cawan ini. Resepi kek red velvet kukus mudah ini kami kongsikan tak hanyak untuk kawan-kawan kami sahaja tetapi untuk anda semua yang sedang mencari resepi kek red velvet kukus sukatan cawan ini.

Resepi kek red velvet kukus sukatan cawan ini juga bisa dikata kek yang banyak digemari mahu anak-anak hingga orang-orang dewasa. Ini adalah disebabkan kerana rasa kek red velvet kukus sukatan cawan ini sangat lah lazat dan sangat moist di mulut. Jadi tak hairan bila resepi kek red velvet kukus ni pun banyak yang cari dan ingin belajar membuat kek red velvet kukus mudah ini. Resepi kek red velvet kukus ini sangat lah simple cara membuatnya. Kerana cara membuatnya pun sama dengan resepi kek kukus lainnya cuma pada adunannya resepi kek red velvet kukus mudah ini ada campura rasa red velvet sahaja. Ini supaya kek kukus ini mempunyai rasa red velvet dan mempunyai warna red velvet juga.

Resepi Kek Red Velvet Kukus
Resepi Kek Red Velvet Kukus

Untuk anda semua yang sudah tak sabar dengan resepi kek red velvet kukus sukatan cawan ini tak perlu risau kerana kami sudah sediakan resepi kek red velvet kukus sukatan cawan dibawah ini. Anda bisa mengikuti resepi kek red velvet kukus sukatan cawan yang sudah kami sediakan agar anda semua boleh hasil yang berjaya kek red velvet yang punya rasa lazat dan moist tentunya. Tak perlu buang-buang masa terlalu lama sila rujuk kepada resepei kek red velvet kukus sukatan cawan dibawah ini.

Resepi Kek Red Velvet Kukus Sukatan Cawan

Bahan-Bahan Kek Red Velvet Kukus :

  1. 60 gram marjerin
  2. 5 biji telur
  3. ¼ sudu teh coklat (telah dicairkan)
  4. 40 gram coklat putih (dipotong-potong)
  5. ½ sudu teh pewarna merah tua
  6. 125 tepung gandum (protein sederhana)
  7. 100 gram gula pasir
  8. ¼ sudu teh ovellette
  9. ½ baking powder
  10. ¼ sudu teh garam

Cara Penyediaan Kek Red Velvet Kukus :

  1. Panaskan marjerin kemudian tambahkan coklat yang telah dicairkan, coklat putih serta pewarna merah tua. Kacau sehingga semua bahan bersartu.
  2. Pukul telur bersama garam, gula pasir serta ovellette sehingga mengembang, kemudiantambahkan baking powder, serta tepung gandum sambil dikacau-kacau.
  3. Masukan adunan marjerin tadi sedikit demi sedikit sambil terus diaduk.
  4. Setelah itu, tuangkan adunan pada loyang dengan ukuran diameter 20 cm dan tinggi 7 cm yang sebelumnya sudah dilapisi dengan kertas minyak (tanpa disapu dengan marjerin)
  5. Kemudian kukus adunan tersebut selama kurang lebih 25 minit menggunakan api sederhana.
  6. Apabila sudah masak, biarkan seketika dan Kek red velvet kukus siap bolehlah dihidangkan.

Bagaimana mudah kan ? Cara buat resepi kek red velvet kukus sukatan cawan. Apabila anda sudah berjaya buat kek red velvet kukus sukatan cawan ini bolehlah anda kongsikan resepi kek red velvet kukus sukatan cawan ini kepada kawan-kawan anda semua atau kepada sanak sodara anda semua. Sampai jumpa lagi diresepi kek red velvet kukus yang lainnya bye.. Thank’s

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here