Kek Tiramisu Secret Recipe
Kek Tiramisu Secret Recipe

Resepi Kek Tiramisu – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk akak semua. Berjumpa lagi bersama kami yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi kek sedap dan resepi kek terkini. Resepi yang nak kami kongsikan kali ni ialah salah satu resepi kek tiramisu secret recipe yang berbeza daripada yang lainnya. Resepi kek tiramisu sukatan cawan ni ialah salah satu resepi kek yang menjadi kegemeran khalayak ramai di Malaysia. Ini disebabkan kerana resepi kek tiramisu ni punya rasa yang sangat lazat dan sedap. Resepi kek tiramisu mat gebu ini ialah resepi kek tiramisu secret recipe keluarga kami yang agak sedikit berbeza dengan resepi kek tiramisu azlina ina dan resepi kek tiramisu azie kitchen yang sudah banyak dikongsikan di google. Kerana hal itu lah kami nak kongsikan resepi kek tiramisu mat gebu ini ala keluarga kami.

Resepi kek tiramisu kukus ini pada asasnya sama sebagai satu cara membuat kek kukus lain-lain. Kek tiramisu mat gebu ini sangat lah sesuai ketika akak semua cuba sediaakan pada hari raya atau pada masa kumpul keluarga. Kerana kek tiramisu ini sangat sesuai dihidangkan dan dimakan bersama-sama keluarga atau rekan – rekan akak semua. Resepi kek tiramisu ini juga bisa dengan menggabungkan aiskrim sehingga terbuatlah menjadi resepi kek aiskrim tiramisu yang sangat lazat dimakan. Kek tiramisu kukus ini sangat banyak varian gabungannya itu semua sesuai selera akak-akak semua.

Resepi kek tiramisu mudah ini sangat lah mudah tuk dibuatnya kerana tak guna bahan-bahan yang sulit dicari dipasaran kerana itu lah resepi kek tiramisu simple sangat tuk dibuatnya. Jadi kami sarankan akak – akak semua mencuba resepi kek tiramisu sukatan cawan ini dirumah kerana pada asasnya resepi kek tiramisu secret recipe ini sangat lah berbeza dengan resepi kek tiramisu azlina ina dan resepi kek tiramisu azie kitchen yang sudah banyak dishare di website resepi kek lainnya. Bagi akak yang sudah tak sabar lagi dengan resepi kek tiramisu sukatan cawan dan resepi kek tiramisu secret recipe ini yang berbeza dari resepi kek tiramisu azlina ina dan resepi kek tiramisu azie kitchen tak perlu risau kerana kami sudah sediakan resepi kek tiramisu secret recipe dibawah ini. Sila rujuk resepi kek tiramisu sukatan cawan (Guna Telur) dibawah ini.

Resepi Kek Tiramisu Secret Recipe

Resepi Kek Tiramisu Sukatan Cawan (Dengan Telur)

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

  1. 2 sudu kecil – esen vanilla
  2. 36 batang – lady finger
  3. 5 biji – telur kuning gred A
  4. Nescafe Pekat
  5. 5 biji – telur putih gred A
  6. 150grm – gula
  7. Garam – secubit
  8. 450grm – mascarpone

Cara Membuat Resepi Kek Tiramisu Secret Recipe :
1. Pukul putih telur dengan secubit garam hingga bertanduk.
2. Dalam bekas lain pukul kuning telur dan gula separuh gebu , masukkan pula mascarpone dan pukul sebentar .
3. Masukkan putih telur yang sudah dipukul tadi kedalam adunan kuning telur dan pukul lagi sehingga gebu dan berkrim , jangan lupa masukkan sekali esen vanilla .
4. Bancuh nescafe tanpa gula dengan sedikit air suam celup cepat kedua belah biskut lady finger kedalam bancuhan nescafe kemudian susun kedalam bekas.
5. Lapiskan dengan adunan krim dan lapiskan secara berselang seli sehingga biskut dan krim habis
6. Akhiri lapisan dengan krim, tabur serbuk koko ke atas krim dan taburkan dwi coklat cip keatasnya.
7. Simpan dalam peti ais semalaman untuk rasa yang lebih sedap dimakan.

Nah gimana sangat mudah kan ? Tentunya akak-akak semua bisa membuat resepi kek tiramisu sukatan cawan ini kerana kami sudah kongsikan resepi kek tiramisu secret recipe step by step pada akak-akak semua. Bila akak sudah pandai buat resepi kek tiramisu simple ini jangan lupa share ke keluarga akak bila perlu rekan-rekan akak. Resepi kek tiramisu diatas kami gunakan telur pada adunannya, Untuk resepi kek tiramisu tanpa telur juga nak kami kongsikan pada akak semua pada resepi kek tiramisu selanjutnya. Sampai Berjumpa lagi di resepi kek selanjutnya. Thank’s

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here